Страница 1 от 2 12 ПоследенПоследен
Показване на 1 до 15 от 21
 1. #1

  Подразбиране Спазвате ли църковните празници

  Интересно ми е да разбера дали спазвате църковните празници. Нали не трябва да се работи тогава? Аз лично (май от страх повече ) следя календара и гледам да не шия, но не съм сигурна че това e работа Нали за мен е удоволствие Ако има хора да споделят и при другите религии как е ще ми бъде любопитно.

 2. #2

  Smile

  И да искам, не мога да ги спазвам, защото точно по най-големите религиозни празници - Рождество Христово и Великден, имам и най-много свободно време, тоест време за шиене. Чувала съм обаче, че бродирането на една икона е равно на молитва. Затова гледам по такива празници да шия само икони.

 3. #3

  Smile ЗДравейте

  Аз лично винаги следя календара и когато има църковен празник не бродирам,въпреки огромното ми желание да бродирам.

 4. #4

  Подразбиране

  Цитат Първоначално написано от marji Виж мнение
  И да искам, не мога да ги спазвам, защото точно по най-големите религиозни празници - Рождество Христово и Великден, имам и най-много свободно време, тоест време за шиене. Чувала съм обаче, че бродирането на една икона е равно на молитва. Затова гледам по такива празници да шия само икони.
  Аз и да искам не мога да шия на големи празници преди доста години бях на гости при брат ми /той е свещенник / и празнувахме заедно коледа , аз понеже нямаше какво да правя реших да шия една икона /Мадона в синьо/ колкото уших толкова и разших обаче аз така и не се отказвах и продължих макар че брат ми ми каза да престана с моето шиене понеже е коледа .Не зная дали бихте ми повярвали но накрая иглата изчезна от ръката ми /а сннахата ми я даде и ме помоли да не я изгубя защото и била най удобна за шиене тя също шие гоблени/ ако знаете колко я търсихме , двете семейства и никъде не я намерихме тази игла.След време попитах снаха ми дали е намерила иглата а тя каза че никъде не успяла да я открие.Това беше на коледа и след това на няколко пъти ми се случи подобно нещо и на големи религиозни празници на други религии.Сега шия с много игли и няма как да ги изгубя всичките но започвам едно голямо шиене и разшиване конеца ми се завъзва и естествено накрая се отказвам а вечерта разбирам от новините че е бил някакъ празник я на мюсулмани я на евреи макар че аз не изповядвам тяхната религия и дори не зная кога са техните празници.Което ме навежда на мисълта че боге един но всеки си е избрал начин по който да го почита.

 5. #5

  Подразбиране

  Ако погледнем православния календар всеки ден се почита някой светец или великомъченик. Значи ли ,че цяла година трябва да стоим със скръстени ръце? Аз съм вярваща,никой не ме е водил на църква-нито баба, нито майка, сама съм отишла откакто се помня,но на църква ходя не по големите празници,а когато няма много хора. Спазвам само това правило - на големите църковни празници като Коледа,Великден,Богоявление и другите подобни да не върша така наречените "женски" занимания - плетене,шиене,тъкане. Но ако празника продължава няколко дни това правило важи за мен само първия ден. В другите дни само си казвам "Бог да ми помага".
  virginian@abv.bg  КЮПУ-КЮПЮ

 6. #6

  Подразбиране

  Аз говоря за големите празници не за тия на които някоя баба ми казва не прави това или онова.Даже понякога ми казват че било еди какво си и не се работело аз точно тогава ушивам повече от всеки друг ден.Така че аз започвам да си шия и ако не става спирам , то самия момент показва.

 7. #7

  Подразбиране

  аз не спазвам поверието да не шия на праздниците (религиозни), а икони не обичам да шия за изкупление на греховете
  e-mail:nellymichaleva@yahoo.com
  www.3r4t.multiply.com


 8. #8

  Подразбиране

  На мен също почти винаги ми се случва ако шия на празник после ушитото да го разшия, затова се чудя дали не си внушавам или просто наистина трябва да се почитат светците.

 9. #9

  Подразбиране

  И аз се старая да спазвам първите дни на празника, а после си шия. Наистина това не е работа , а приятно занимание като да четеш книга.Вярно е ,че влиза в поверията да не се пипа игла и т. н. Много сме го коментирали този момент и май до никъде не сме стигнали. Може би зависи от момента. Имам млад съсед-поп. Питала съм го по доста въпроси и много от тези поверия той отхвърля като отживелици за старите българи, които по този начин са си почивали от постоянна работа. Все се каня да го питам за шиенето не гоблени и забравям. Но по Коледа и Велигден май не ми остава време от шетане ,че се събираме всички.

 10. #10

  Подразбиране

  Да си призная и аз доста съм се чудила да ли бродерията спада към "работа",но пък бабите казваха ,че на празници и през Тудоришката неделя(седмица)не се работи -плете,шие ,ако е "за гръб".Но нали гоблените не ги обличаме ?
  Мълчанието невинаги доказва наличието на ум, но доказва липсата на глупост.

  Код за 5$ отстъпка в www.iherb.com :ROV994

 11. #11

  Подразбиране

  Не шия на големите празници Коледа и Великден и на някой , които са празници за моето семейство / Тодоровден и Цветница / .

 12. #12

  Smile

  Моето мнение е като на NIA.Наистина ако гледаме църковния календар трябва цяла година да не щием,да не перем и т.н.

 13. #13

  Подразбиране

  Да ви кажа и при мен се случва това по празниците, каквото ушия, после всичко трябва да разшивам! Затова не бродирам по празниците. Спазвам това правило и на годишнини от смъртта на близки и приятели. Много ми е трудно, защото за мен бродирането не е работа, напротив аз си почивам така, това е по-скоро удоволствие...
  Въпреки, че ме сърбят ръцете, гледам да не шия или ако не е голям празник шия след залеза на слънцето(най-често късно вечер).Поздрави

 14. #14

  Подразбиране

  Все пак празниците са за да празнуваме.Аз също спазвам църковните празници , но като че ли тогава най- много ми се шие... ,Обаче си мисля , че това е времето да се съберем сблизките си и приятелите си.Великден и Коледа са особено светли празници, така че ...почивайте си , цялата година ни е на разположение.
  Бог не повтаря нищо!
  Музиката сприятелява, а приятелите правят музика!

 15. #15

  Подразбиране

  Реклама:
  Добре е да се спазват църковните празници, но в нашия забързан свят е трудно, а понякога дори невъзможно
  katya ivanova

Страница 1 от 2 12 ПоследенПоследен

Правила за писане

 • Не може да отваряте теми
 • Не може да публикувате отговори
 • Не може да прикачате файлове
 • Не може да променяте мненията си
 •