От кухнята на Джемма-4

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Днешната ни вечеря :

Виенски кюфтета

Рецептата е от руски форум, не помня точно кой обаче.

800 кайма, 200 гр майонеза, 4 с.л нишесте, 2 яйца, скилидка чесън, черен пипер, 2-3 с. л олио

Всичко се омесва добре и се оставя за 2 часа в хладилника. Правят се кюфтета, пържат се до получаване на златиста коричка. След това тиганът се покрива с капак и се задушават за около 10- тина минути на слаб огън.


Ориз с фиде ( рецепта на pina)

Една или половин чаша фиде се запържва в сгорещена манзнина до зачервяване.Изсипва се една чаша измит ориз и се запържва до прозрачност.Залива се с 2,5 чаши вода.Слага се сол,черен пипер,може и къри по желание.На тих огън ври до изпаряване на водата,готовност на ориза.Захлюпва се плътно с капака за няколко минути,докато е горещ.
Сервира се за гарнитура на меса - печени,пържени,варени.Изключително вкусна гарнитура е.

Виенски хлебчета

½ кубче мая
100 мл пр. мляко
200 мл вода
щипка сол
40 гр масло
1 ч.л захар
500 гр брашно

Месих в хлебопекарната. Тестото се разделя на 12 части, разточва се , навива се на руло и се оформя хлебче. Подреждат се в тава и се оставят да втасат. Пекат се и веднага след изваждането от фурната се намазват с разтопено масло.
 
Последно редактирано:
За утре - руло "Алисия". Рецептата е взета от БГ Мамма

Цитирам авторката:

Приготовление
1 и 2. На дъното на кексова форма,намаслена, подредих по посочения начин бекон.
3.Отгоре сложих предварително омесена с яйце и черен пипер кайма-около 300 грама.
4.Идва ред на парченца топено сиренце...
5. ...и печена чушка
6.Завърших със смес,която приготвих от 2 големи сварени картофа и 2 разбити яйца посолени.

Покрих формата с парченца бекон и пекох в умерена фурна около 40 минути.След това обърнах в голяма плоска чиния...Към това ястие много върви салатка от зеле с моркови.
 
Джема,току що ти видях вечерята на друго място и си викам -Няма начин да не си я пуснала и тук и дотичах бързо :idea: Тия кюфтенца :idea: мале какво им мисля :idea: Ще се изпробват задължително,но няма да отмервам точно 800 гр.кайма ,а ще ги направя с цял килограм :kissyou:
 
Днес пробвах Бързо ябълково руло, стана много хубаво.

4 големи ябълки
4 яйца разделени на белтъци и жълтъци
4 с..л. захар
4 с..л. брашно
4 с..л. олио
канела, орехи, стафиди по желание

Приготовление
1, На едро ренде настъргвате ябълките и ги слагате в тава върху хартия за печене. Поръсвате на вкус със захар, канела, орехи стафиди.
2, Приготвяте тестото: белтъците и захарта разбивате на сняг, добавяте внимателно и разбърквате с лопатка 4-те жълтъка един по един, олиото и брашното.
3, Заливате ябълките със сместа и слагате във фурната на 180 град за 20-25 мин. тестото трябва да стане златисто отгоре.
4, Като се опече, завивате тавата с кърпа, внимателно обръщате наопаки върху равна повърхности с помощта на кърпата навивате на руло.

Рецептата е на labrex от Бг Мамма
 
Последно редактирано:
За днешната вечеря - пърленки.

Рецептата не помня на кого беше, но цитирам автора:

1 яйце
400 гр. кисело мляко / 1 кофичка /
1 с.л сол
1 ч.л захар
20 гр. /половин кубче/ мая за хляб
щипка сода бикарбонат
3 с.л олио
около 600 гр брашно
Приготовление
От изброените продукти се замесва средно меко , еластично тесто . Оставя се да втаса около половин час.От тестото се правят топки , които след това с намаслени ръце се изтъняват на тънки питки .Пекат на на скара .След като се изпекат се намазват с краве масло и се поръсват с шарена сол.Може също да се намажат с чесново или с някакво друго ароматно масло.
Забележка : Киселото мляко може да се замени наполовина с вода.Изпичането става за около 3 - 4 мин.
Бързи и лесни за приготвяне и много , много вкусни.
 
Последно редактирано:
Снощи правих кръгли хлебчета "Пайд", давала съм вече рецептата:

011298992.jpg


А тази сутрин едно козуначено руло, пак по рецепта, коато съм писала- за традиционен козунак.

011307933.jpg


011308416.jpg
 
Всеки път когато разглеждам тази страничка / с огромно удоволствие и възхщение/ :clap: - направо ПРЕГЛАДНЯВАМ ! :gipsy:
:idea: Осени ме невероятна идея: някоя от следващата среща на варненки да се проведе в Балчик ,като се комбинира с курс по кулинария :gipsy:: amam:
 
Djemma,някъде бях чела за чеснови хлебчета.Моля те ,ако имаш рецепта да я пуснеш.Благодаря и се прекланям пред кулинатните ти умения.
 
Djemma, имай милост към нас :cry:, лятото наближава, а диетата все се отлага за утре, но Дорис е дала чудесна идея - друго си е нагледния урок!:D:cookies:
 
Оооо, чудесна идея. Аз не мога да идвам всеки път на срещите ви, но пък що планината да не дойде при Мохамед? :D Само кажете кога и е уредено.:kissyou:
 
Джема, нали ти е ясно ,че на варненки ходене им дай :D Подозирам,че т.1 в дневния ред на срещата другата неделя ще е уточняване датата на визитата.:idea:
 
Е, аз няма да присъствам, ама вие ще ме уведомите коя дата сте избрали. Наистина ще е хубава среща, мисля.:clap:
 
Днес правих само

Ръжено хлебче

Рецептата е на Фукла. Аз я видоизмених като 100 гр от ръженото брашно замених с бяло и добавих 2 с. л пшенични трици.

400 гр. ръжено брашно
100 гр. бяло брашно
1 суха мая
2 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 с.л. олио
400 мл. вода
1 с.л. кориандър на зърна
1 ч.л. кимион
2 с.л пшенични трици
Приготовление
На програма Пълнозърнест хляб, за 750 гр.
Кориандърът и кимионът се добавят при звуковия ситнал след втасването. Кориандърът е перфектната подправка за ръжен хляб и придава невероятен вкус.
 
Djemma, като влезна в темата ти ми прилошава от глад :D, но я следя с огромен интерес.
Възхищавам се на уменията ти!!!
:blueflow:​
 
Хлебчета с грис

Рецептата е от кукинг.нет. Най-прекрасните хлебчета, които съм яла. Хрупкава коричка, мирис и вкус- същият, който помня от детството си, когато нащите ме пращаха за хляб. Имаше опашка и се чакаше да дойде хлябът. А той идваше горещ. Така докато се прибера хлябът оставаше наполовина, по пътя си ръфах дъхавия горещ тестян къшей. Снощи ги направих за първи път, днес отново. Смятам да пробвам и голям хляб да изпека от това тесто. Невероятно е.

400 мл вода
2 ч.л сол
2 ч.л мед
1 суха мая (7 гр)
150 гр грис
500 гр брашно

Тестото е меко, лепне по ръцете след омесване и втасване, оформят се хлебчета като ръцете се набрашняват добре. Излизат 8 хлебчета. Пякох половината в параконвектомата и половината във фурната. Тези в параконвектомата ми се сториха по-вкусни.
 
За всички гобленарки, които няма да дойдат на варненската среща, почерпете се поне виртуално:
 
Назад
Top