Коледни и новогодишни рецепти

  • Началник на темата Началник на темата Djemma
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
Всъшност,като се замисля,цялото новогодишно меню май тази година ще ми е с рецепти от форума. [:] Ще правя пуйката на Водолейче,снежните човечета на Валя,къщичката на Нелка,Дрезденския щолен и мъфините на Джема,абе с две думи-никакъв проблем нямам тази година за това,какво ще има на масата.

Благодаря на всички ви!!!
5daga1.gif
 
Скарлет, в момента нямат с коледни мотиви, т.е. това което показа Джина. Продавачката ми обеща в най-скоро време да се обади в София в склада и да поръча. Ако искаш и ти мини за да я подръчкаш. Аз ще мина в сряда пак оттам, за да разбера какво е направила (на мен ми е напът магазина) [:]
 
Попитах ,защото ме интересуваше дали рецептата е изпитана и евентуално да споделиш дали има някоя тънкост ,която си открила .Иначе готовия козунак е хубав и като съм тръгнала да разсъждавам се замислям над един въпрос :След като го има готов ,струва ли си усилието ,труда , нервите и времето да го правим в къщи ?И както казват хората :Я стане ,я не стане ...Вие как мислите по тоя въпрос като не говоря само конкретно за този козунак ,а по принцип ? :?
 
Ами аз обичам да си приготвям сама нещата, но понеже никога не съм яла такъв и не мога да сравня правения с купения затова си купих вчера от Метро за сравнение, но ще го отрежа на Коледа, няма да правя друг тази година. :?

В моята машина програмата за козунак е под номер 4:
Първо месене - 5 минути
Остатъчно време - 5 минути
Второ месене - 20 минути
Първо втасване- 39 мин
Knock back -10 секунди
Второ втасване - 25 мин 50 секунди
Отвеждане на газовете -5 секунди
Последно втасване-51 мин 55 секунди
Изпичане : 500 гр-50 мин: 750 гр-55 мин: 1 кг- 60 мин
Продължителност на програмата: 500 гр- 3 ч и 17 сек: 750 гр- 3ч и 22 сек: 1 кг- 3 ч 27 сек
Виж коя програма подхожда на това време и на нея печи. Може да се наложи да изключиш 5 10 мин по-рано, ако видиш, че може да прегори. по тази рецепта аз включих на 500 гр т.е 3ч и 17 сек, но я изключих около 17 мин по-рано, т.е програмата продължи реално около 3 часа.Рецептата я взех от един форум и между другото жената там също каза, че еизключила около 10 мин по-рано машината. Така, че имай го впредвид ако ще го печеш.
 
След,като 3 дни обикалях магазините да търся формички за мъфини и не намерих,ето и моят ГОЛЯМ мъфин. [:] [:] [:]
 
Скарлет каза:
След,като 3 дни обикалях магазините да търся формички за мъфини и не намерих,ето и моят ГОЛЯМ мъфин. [:] [:] [:]

Ммм, много добре изглежда на вид, а на вкус как е?
И аз отдавна мисля да си купя такива формички, но в моя загубен град дори не са и чували за мъфини. Обаче някои казват, че сполучливи мъфини се получавали и в купичките за крем карамел, но още не съм се решила да пробвам.
 
На вкус е страхотия.Да си оближеш пръстите.Като нарязах" големия мъфин",почерпих приятели и роднини в блока и досега вече 3 пъти съм писала рецептата,всички го хареса много. :yes: :yes: :yes:
 
Ох, вчера цял ден това правих и аз! :(
Искаш ли да кажеш рецептата: интересно ще ми е да я сравня с тукашната.
Дотук имам направени 7 вида курабийки: толкова трябва да има човек у дома за коледа.
Или още по-добре 14 вида.

Аз една година бях направила 35. :lady:

gifperso85.gif
 
:shock: 35 ???( както казватмоите ученици- уби коня с лопатата) Аз чак толкова не съм правила никога. Най-много 4-5.Ами покажи де, искам да ти видя сладките, умирамси да гледамкартинки,апочти никой не показва,затова показвам моите уж за стимул и другите да показват.
А рецептата замеденките ми е
2 яйца, 1 ч.ч захар, 1 к.ч мед,1 ч.ч. олио, 1 ч.л сода, 1 канела,брашно.Заглазуратабелтък, лимонов сок и пудра захар.В момента нямам червена боя и затова само с бяла глазура ги направих, но нищи няма сняг и ако няма и по Коледа,бялото ще е актуално. :D
 
Ами ... беше ми още интересно да опитам колкото може повече и... Всъщност най-голямото затруднение беше съхранението им, защото макар и да съкращавах дозите само до 1/3 и 1/4, на камерите пак им дойде много количеството, та беше голямо прехвърляне докато извадя нова порция за слагане на масата.

Но моите изобщо не са украсявани и просто не са интересни за гледане, наистина.

Благодаря ти за рецептата, кажи я същата като тукашната.
Само аз ползвам чисто масло и сироп вместо мед.
Запитах те, защото аз правя едни тънички такива, които са без яйца и при тях важното е не да омекват, а да хрупат. Голямо точене пада, днес ме болят дланите.

:cry:
 
Изхитрих се да ти намеря един сайт:
http://www.ta-a.net/jul/julebakst.shtml

Списъкът в центъра е само на коледни бисквитки, може да поразгледаш ако ти е интересно.

Забравих че тук се ползва И сметана(незаквасена в повечето случаи) в тестото, става въпрос за такава с 38% масленост.
gifperso10.gif
 
Къде тук?Ти къде си? Аз тук нямам сметана- не заквасена и с висок процент масленост,а така ми липсва... вкусът на детството.Добре,че поне започнаха кондензирано мляко да зареждат- че и то ми липсваше, а присъства в много от рецептите ми.Майка ми си дойде преди няколко дни бях и поръчала сметана,ама тази, която ми донесе-досущ като нашата заквасената. Нищо общо с онази гъстата,мазната и некисела сметана. :(
Благодаря за сайта.
 
Аз съм в Норвегия, а иначе съм ти почти съсед: от Варна. :lady: Преди някоя година се прибрахме да живеем там за известно време и действително, онова, което може би най' ми липсваше, беше сметаната. В БГ заквасената криво-ляво става за работа, но бях попаднала- за проба, на нещо в едни бутилки от газирана вода...просто нямам думи! Нямам! Дано не обидя някого, но това е положениято. Искрено пожелавам на всички, и у нас да започне НОРМАЛНО производство на мляко , както и преработване на такова. И веднъж завинаги маргарините "Хопла" да бъдат заменени от нещо истинско и вкусно.

...........
gifperso70.gif


А незаквасена сметана не ства за внос: тя има само седмица - десетина днитрайност, затова трябва да е местно производство. Другата трае по месец.
 
Джемма, видях твоя хворост, направен с формички. Красота!
За сгущенката и аз гласувам с двете ръце. А какви бонбони стават от сгущенка - вкусотия! Два часа ли се вари сгущенката?
 
Направих още едни сладки-кошнички със сладко и орехи, смятам да ги съхраня в метална кутия.
 
Извинявай Djemma как ще опазиш всички вкусотии чак до коледа ,в нас биха оцеляли точно до утре следобяд. :D :D
 
Статус
Not open for further replies.
Назад
Top