Има ли любители на цветя?

• Началник на темата Началник на темата demetra
  • Начална дата Начална дата
Статус
Not open for further replies.
qni, може ли да споделиш как може да си оформиш сам Бонзай? Аз ги харесвам страшно много, но не съм срещала в магазините за цветя.

qni, това е за бонсаите:
* Родината на бонсаите е Япония.
Буквално преведено, тяхното име означава растение, гледано върху поднос. На много от вас то вероятно изглежда като изродено, но всъщност, за да достигне до пазара във вида, в който го виждате, отглеждането му изисква невероятно много грижи, умения и средства.

* Светлина:Дръвчетата обичат светлината.
За да стимулирате растежа им, през лятото бихте могли да ги изнасяте на балкона, но внимавайте - не ги излагайте на пряка слънчева светлина.

* Температура:Тропичните видове, се нуждаят през зимата от 18 до 24 °С, а субтропичните от 10 до 16 °С. Разбира се, те не бива да са в близост с отоплителни уреди и не трябва да се излагат на течение.

* Поливане:За успешното отглеждане на бонсаите много е важно правилното им поливане. Те са влаголюбиви растения, почвата им винаги трябва да бъде влажна. Това се постига най-лесно, като съдът с дръвчето се потапя в хладка вода и се държи дотогава, докато спрат да излизат въздушни мехурчета. Колко често трябва да повтаряте тази операция, зависи от вида на бонсаите, от мястото, където сте ги поставили, и от времето. Някой се нуждаят от поливане от един до три пъти седмично, а други — всеки ден.
Ако е много горещо, от време на време пръскайте листата им, тъй като едно от задължителните условия за правилното отглеждане на бонсаите е въздухът да бъде влажен.

* Пресаждане:Веднъж на всеки две години – през пролетта.
Те се изваждат внимателно от саксията, отрязват се около 1/3 от корените им и се пресаждат наново във вече сменена почва и връхчетата се пенизират.

* Торене:За подхранване на почвата най-подходящи са течните органични торове (може да ги намерите в специализираните цветарски магазини). От пролетта до есента, когато дръвчетата растат най-много, наторяването се извършва веднъж на всеки четири седмици, а през зимата, който, общо взето, е „летаргичен" сезон - на всеки осем.

Ако през пролетта или лятото бонсаят ви започне да цъфти, изложете го на малко повече светлина.

За да запазите формата, както и да спомогнете за правилния растеж на вашето дръвче, редовно изрязвайте пожълтелите листа, премахвайте някои от долните клонки, както и нежеланите разклонения.

А ето и как може да се оформи бонсай
http://www.rozali.com/zadoma/index.php?l=8&p=54

Успех момичета! :wink:

Valja и аз не съм наясно точно как се оформят и за това реших ,че някой може да има опит в това отношение.Natalka информацията ,която си споделила е наистина ценна...Благодаря!

Valja каза:
qni, може ли да споделиш как може да си оформиш сам Бонзай? Аз ги харесвам страшно много, но не съм срещала в магазините за цветя.

В доста магазини в Ст.Загора продават бонзай :yes: И аз исках да си купувам, но когато разпитах продавачката и разбрах колко трудно се отглеждат се отказах.

Това е моята градинка, която сега се съвзема от зимата [:]

Здравейте и от мен ...

Първо искам да Ви поздравя за прекрасните цветя , страхотни сте :hello:
Искам да Ви помоля за съвет ... имам драцена, стигна почти до тавана и се изкриви едното и "клонче" ... та реших да я отрежа, за да се разклони отново. Някой правил ли го е? Чувала съм за поръсване с дървесна пепел, запечатване с восък и т.н. , но предпочитам все пак информация от първа ръка :?
Благодаря предварително!

Аз съм чупила връхче на драцена и не го поръсвам с нищо отгоре. След около месец избива 1-2-3 разклонения. Отчупеното връхче можеш да го потопиш във вода и то ще пусне корени. Успех.

И аз вече няколко драцени завъдих по същия начин, като режа върха .Нищо не слагам върху отрязаното място и пак пуща нови върхове.Само не е сигурно ,че ще пусне три върха.Моята остана с два...но и така е красива .

:)

Благодаря момичета за бързите отговори :flower:
Както Ви написах се наложи да я скъся ... надявам се да не съм закъсняла с рязането и да не я обезобразя :?

Kaktus

Знае ли някой как се сади кактус?Трябва ли да го сложа във вода за да пусне корени или направо да го садя?Намерих едно клонче /ако мога да го нарека така,зашото едълго около 10 см/ случайно и не знам какво да го правя.Ще съм благодарна на всеки които ми даде съвет!

:?: Имам едно питане:
Имам лимон който е на 4-5 год.,но тази пролет го нападнаха едни малки мушички.Та въпроса ми е с какво да го напръскам ,защото мисля, че ще се похаби

:lady: А моят лимон нещо преболидува в момента се чудя какво да го правя.

Мисля вече да попитам някой специалист,защото ще ме е жал за лимончето.А то даде вече и плодове.

vania.kaimska каза:
:?: Имам едно питане:
Имам лимон който е на 4-5 год.,но тази пролет го нападнаха едни малки мушички.Та въпроса ми е с какво да го напръскам ,защото мисля, че ще се похаби

Това мисля че става от повечето поливане през зимата-за мушичките,аз си купих един препарат на него има нарисувани насекоми напръсках пръста в саксията и всичко се оправи. :yes:

По въпроса за кактусите мога да се вклю4а с мнение.
Много години гледам разни кактуси, винаги , когато трябва да си захвана го слагам директно в малка саксийка с пръст, поливам с вода леко и много скоро се захваща, лесно и без проблем :idea:
blu_bouble засаждай доректно, послушай ме,просто сложи пар4енцето кактус върху пръст и скоро ще си е пуснало корен4е

По въпроса за лимоните. Баща ми отглеждаше лимони над 35 години и дърветата бяха отрупани с плодове.От него съм слушала, че конския тор е много полезен а също и зелен камък

Здравейте момиче, отдавна съм член във форума , но сега забелязах че има тема за цветята. Аз ги обожавам и саксийните и дворните.Относно лимоните. Добре действа препарата " Моспилан " има го в малки разфасовки и е на прах действа добре за всички мушици, въшки и други насекоми по цветята.

Meri каза:
Здравейте момиче, отдавна съм член във форума , но сега забелязах че има тема за цветята. Аз ги обожавам и саксийните и дворните.Относно лимоните. Добре действа препарата " Моспилан " има го в малки разфасовки и е на прах действа добре за всички мушици, въшки и други насекоми по цветята.

:yes: :yes: :yes:
Благодаря много за съвета :!:

Статус
Not open for further replies.
Назад