Чешки козунак

Имах проблеми сутринта с влизането в сайта и затова чак сега пиша - Хапчице, козунака изглежда много добре оплетен, жалко за втасването! Важното е да е бил вкусен! :flower:

Djemma, напълно те разбирам и аз уж гледам много, много да не отварям рецепти, но не мога да издържа и след това се втурвам да правя! :yes:

За съжаление, невтасал не можа да изкуши никой, освен мен. Мисля да го нарежа на филийки и да направя сухарчета - да не ми става зян труда.

Наталина, старах се внимателно да чета, но сигурно не съм довидяла. В продуктите за козунака пише, че се слага един белтък, но после в рецептата не видях кога се слага. Така че не сложих. Къде е уловката?

И още нещо...малко ми е неудобно, но имаш ли други сполучливи чешки рецепти за сладкиши? Много ме запали.

искаш ли идея за козунака? Можеш да направиш карамелена торта, като вместо кроасани отдолу върху карамела наредиш филии козунак.

Аз пък имам рецепта за скалички от козунак. Искаш ли я? Не съм я опитвала никога, понеже у нас козунак не се задържа. :oops: Трябва да я видя точно как беше, ама козунака се надробява, смесва се с ром, орехи и крем ли беше, оформят се скалички и се поливат със шоколад. Мисля, че ще е вкусно. Отивам за рецептата.

А ето я и нея:
1/2 кг сух козунак се надробява, залива се с 50 мл ром,1 пак разтопено маслои 1 ч.ч пудра захар. Обърква се, прибавят се и орехи по желание. Оформят се скалички, които се поливат с 5 разтопени родопчета( едни шоколадови десертчета, но може и с разтопен шоколад.Това е.

Djemma и Пепчо благодаря за идеите! Проблемът на моят кодунак е, че освен всичко, остана доста глетав. Вероятно като торта ще стане по-сполучливо, защото ще попие от сместа. На скалички не го виждам. По-скоро за дъвчащи бонбони става. Абе, няма думи да ви кажа колко ме е яд. Толкова добре тръгна, а накрая - като едно голямо слонско ...аки. Даже мъжът ми, дето е кулинарен инвалид (откъм готвене, не откъм претенции), ми заяви "Ами ти защо с тая българска мая, бе човек! Що не сложи на д-р Йоткер" И аз това се чудя, ама на! подир дъжд - качулка.

Наталинааааааа, давай още рецепти, че ме сърбят ръцете :!:

Напоследък ползвам турска мая (свежа) и съм много доволна. На 1 кг брашно за козунака сложих цялото пакетче, а на него пише, че е за 2 кг брашно. Задължително първо разбърквам маята с малко мляко, сол, захар, яйце и брашно на каша и оставям да втаса. Ако маята е хубава, дори не е нужно да е на топло, пак става. След като замеся тестото, отново втасва и пак си проличава по времето за това дали маята е хубава. След като го оплета, отново втасва и вече не би трябвало да има проблем.
Споделям тези детайли за домакините, които не се чувстват сигурни в областта на кулинарията (не че съм от кой-знае колко напредналите :D ).

Хапчице, обещавам в най-скоро да пусна още рецепти, например страхотният щрудел на бабата на мъжа ми. За съжаление тези дни и двете деца са болни и имам доста тичане около тях.

Наталина, скорошно оздравяване на децата. Не се безпокой за рецептите, важното сега е да имаш време за малките. Надявам се при следващото ти влизане тук вече всички да са добре.

Ами да се отчета и аз:
Направих козунака , но понеже беше готово тестото към 18 и нещо, та още втасва сега и след малко ще го пека. А и понеже мазнината е много, а захар сложих 200 гр по-трудно втасва, тъй като не използвах прясна мая, а суха и сложих 1,5 пакетче, но така си и знаех, че трябва да сложа 2, нищо следващия път - за Великден вече ( стига тестяно :D )ще сложа или прясна или 2 пак суха. Иначе тестото е превъзходно! Ето до тук резултата( малко ми е крива първата плетка в единия край. :cry:

:D Очаквайте и готовия резултат.natalyna, благодаря за нагледния материял, аз досега си плетях само четворка, веднъж пробвах и с двойка отгоре, но се изкриви, та идеята ти с клечките е супер! :D

Малиииии!Ще ме накарате да запретна и аз ръкави в най-скоро време! Браво Djemma!Доста внушително...

Мили момичета, наистина сте страхотни! Запалихте и мен. Възнамерявам в най-скоро време аз също да пробвам да направя този козунак - дано се получи, защото никога досега не съм правила домашен.

А ето и парчето, нарочно съм го разчупила, за да се видят "конците".

Е, кажете ми моето не граничи ли с лудостта- 1 часа посред нощ е , а аз пека козунак ! :D

:D Едва ли е лудост? за мен това е много желание и любов!
Изглежда разкошно! Добър апетит!

Джема,козунака е превъзходен!
Не се притеснявай мила,не си само ти дето посред нощ майсториш нещо,и моите козунаци ги пекох докъм 12ч през ноща.Съвсем сме си наред.А,нали знаеш и приказката:"Луд,умора няма" [:] Аз все с нея се успокоявам...... :D :D :D :D :D

Пьрво Честит 8 март на всички момичета.
И така-аз дето никога не сьм правила козунак какво стана сега -запалихте имен с вашите козунаци.И на 8 март,когато другите са хукнали по салоните за красота-аз меся чешки козунак.Видяхте ли докьде ме докарахте,а?
1.Вече го омесих-само дето не разбрах кьде се слага тоя БЕЛТЬК и не го сложих/още не сьм го опекла,така,че ако е за отгоре казвайте/
2.А и стафидите кога се слагат?Аз ги замесих заедно с другите продукти
3.Когато направех плитка докато тьркалям другата гледам пьрвата нещо взела да се свива и хоп-скьсала се.И защо така?
4.Ми не мога да го изплета с 4 плитки-мьчих се .суках ги не ще та не ще/тя грешката е в мен де /И го оплетох с 3 и отгоре с 2.
5.Изащо не ми се отварят линковете за плетене

Сега втасва/вьв фурната/ Дано на вкус сьм го докарала ,че то вид май няма да има

bambina,аз поне не видях белтък в рецептата... [:] Жълтъка с малко прясно мляко е за мазане отгоре.След като намазах,посипах и със захар.
Стафидите ги сложих след,като омесих тестото и после пак помесих малко.
А,за да не се късат плитките при плетенето,не ги прави много тънки,защото при мен се наложи наново да правя плитки,че първите и при мен се скъсаха.После ги направих по-дебели и така оплетох козунака.
Да покажеш готовия резултат!Успех при печенето! [:] [:] [:]

Natalyna,

Козунакат е страхотен!

Във връзка с козунаците искам да споделя една планка за козуначени рола която става много вкусна

Пълнеж:

200г стафиди,
100г орехи
2 с.л канела ,
3-4 с.л. захар,
100 мл мляко
слага се да кипне

тестото се разточва на кора дебела 1-2 см. кората се намазва с планката и се завива на роло. втасва и се пече.

тестото може да се раздели на две части и да се разточат 2 кори и да се оформят две по-тънки рола, които се усукват и се сплитат.

Назад